První recenzí na tomto webu je whisky Ardbeg 10y, která je od palírny Ardbeg. Recenzi na tuto whisky napsal Jaroslav Fiodor.
Skotská palírna whisky Ardbeg Distillery
Palírna Ardbeg se nachází v jižní části skotského ostrova Islay. Oficiálně byla založena v roce 1815 Johnem McDougallem. Jak už to ale v této části Skotska bývá, s největší pravděpodobností, zde palírna fungovala už dávno před tím.
Palírna střídala majitele, než ji v roce 1997 koupila firma Louis Vuitton Moët Hennessy. Hned následující rok získala palírna ocenění Distillery of the Year. V průvodci Whisky bible anglického spisovatele a milovníka whisky Jimma Murraye získala ocenění Whisky roku a to hned třikrát za s sebou v letech 2008 -2010. Ocenění však tato palírna sbírá dodnes.
Proces vzniku
Palírna je známá používáním toho nejnakouřenějšího sladu v branži. Rašelinou slad nakouří na hodnotu 50ppm. Od roku 1981 nejsou v Ardbegu žádné sladovny, takže veškerý slad dováží ze sladovny ve městě Port Ellen. Voda, která se při výrobě používá, pochází z jezera Loch Airigh Nam Beist vzdálené zhruba 3míle od palírny.
Sudy, ve kterých whisky kvasí, se vyrábí z oregonské borovice. Doba kvašení je delší než u jiných whisky a to kvůli vysokému obsahu fenolu ve sladu.
Následně se slad vypálí a konečně nalije do sudů. Palírna používá zejména sudy po burbonu, nebo sherry z USA, nové sudy jsou z francouzského dubu.
Takovýchto sudů je údajně palírna schopná pojmout až 25 000ks.
Recenze Ardbeg 10y
Jedná se o nakouřenou single malt whisky o síle 46% Vol. Jak už název vypovídá, v dubových sudech zraje 10let. Tahle whisky získala ocenění World Whisky of they Year za rok 2008.
Barva
Zlatavá barva
Už jsem si zvykl, že pokud má whisky tmavou lahev, samotná pálenka bude mít barvu světlejší. To se mi opět potvrdilo. Whisky není dobarvovaná karamelem, má tedy jen lehce zlatavou barvu.
Vůně
I hned po otevření lahve a nalití do sklenice je cítit hlavně kouř, uzené, višňák. To jsou první vjemy, které mě napadají. Poté co kouř odezní, cítím hlavně mořský slaný vzduch.
Chuť
Kouř, rašelina, sůl. Není víc co dodat. Hodně silná výrazná chuť.
Mám obecně nakouřené whisky moc rád. Ardbeg TEN jsem nechutnal poprvé a věděl jsem, co mě čeká. Opět jsem byl ale překvapený, jak moc je tahle whisky kouřová. Přesně tohle je ale důvod, proč ji zkusit. Stačí jedna sklenka a můžete si ji vychutnávat celý večer.