V dnešní recenzi se podíváme na Nikka From the Barrel a ta nás zavede až do dalekého Japonska, kde se tato whisky vyrábí.

Historie

Dnes se podíváme o kousek dál, než jsme zvyklí, a to do Japonska na výrobce Nikka Whisky Distilling. Firma sídlí v Tokiu a zabývá se výrobou nejen whisky, ale i jiných destilátů. Palírny whisky se potom nacházejí ve městě Hokkaido – palírna Yoichi, založena v roce 1934 a městě Aoba-ku – palírna Miyagikyo, založena v roce 1969. Whisky Nikka, které se dnes věnuji, vzniká v palírně Yoichi. Společnost založil Taketsuru Masataka, známý též jako otec japonské whisky. Ten se v roce 1918 vydal do Skotska (jaké překvapení), aby se zde podrobně naučil procesu výroby. Když se potom v roce 1920 vrací zpět i se svou skotskou manželkou, pracuje pro palírnu Kotobukiya.

V roce 1934 se rozhodne založit palírnu vlastní a pojmenuje ji Nikka, což je zkratka „Nippon Kaju“. Společnost totiž v prvních letech své působnosti vyráběla jablečné džusy s názvem „Dai Nippon Kaju“, což znamená „Great Japanese Juice Company“. Místo pro palírnu Yoichi nevybral Taketsuru Masataka náhodou. Pevně věřil, že právě toto místo se nejvíce podobá podmínkám, které panují ve Skotsku. Tedy čistá voda, svěží vzduch a rašelina. Konečně v roce 1940 uvádí na trh první whisky Nikka.

Recenze Nikka From the Barrel

From The Barel je míchaná whisky uvedená na trh v roce 1985. Recepturu tvoří mix více než 100 různých sladových a obilných whisky. Po smíchání se whisky naleje do použitých sudů, kde zraje ještě několik měsíců. Výsledná whisky se stáčí do lahví při obsahu alkoholu 51,4%. Typické pro tuto whisky je, že se prodává pro whisky v nezvyklých lahvích o objemu 0,5l.

Barva

Barva je plná zlatavá.

Vůně

Tohle je whisky, ke které mě baví si před napitím chvíli vonět. První cítím slad, poté se začínají objevovat další vůně jako sherry, vanilka. Po celou dobu cítím sladkost, která mi připomíná vůni meruňky-meruňkovice.

Koupit Nikka From the Barrel

Chuť

V chuti opět slad, poté náznak rašeliny a opět sladkost, spíš melounová. Dále trochu vanilky a kouře. Na závěr nechybí ani trochu koření.

Co říci závěrem. Pokud máte šanci, whisky ochutnejte. Celý koncept je myslím vymyšlený velmi dobře. Kdybych měl něco vytknout, tak by to bylo určitě více toho sudu v chuti. Totiž když už se whisky jmenuje „ze sudu“, tak bych ho tam čekal určitě víc. Tuhle whisky si každopádně vždycky rád naleju a ještě raději vypiju.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *